damporadu.ru

Православні обряди поховання і поминання покійних

Відео: Слово пастиря. Від 13 липня. Поховання і поминання покійних в православній традиції

Такий стан світу, коли людина підвладна смерті, буде до самого другого пришестя на землю Господа Ісуса Христа. Тому молитви живучих на землі людей до Бога, за спокій спочилих, будуть підноситися до самого кінця цього світу. Мірсоветов розповість про найбільш важливих з цих молитов: відспівування, панахиди і поминання покійних на проскомидії.
`ПравославніГріхопадіння перших людей, наших прабатьків Адама і Єви, привело до величезним змінам, як в єстві самої людини, так і в усьому навколишньому світі. По суті, ці зміни жахливі. Вони породили такі страшні явища, як скорботу, хвороби, тління, і смерть, яких до гріхопадіння не було. Але такий стан матеріального, і якоїсь частини духовного, світів, не відповідає благому задуму Творця всесвіту про розвиток і вдосконалення цих двох взаємопов`язаних сфер буття. Всі ці слідства гріхопадіння не є результатом Божого зволення, адже Бог Святий, добрий, всесовершенного, і Сам є Любов, а отже, не хотів, і ніколи не захоче зла, так як в силу Свого досконалості Він взагалі незмінний. Але Господь попустив людині не послухатися Його, і впасти в гріх, знаючи про всі неймовірно тяжкі наслідки гріхопадіння людей. І як би на перший погляд це парадоксально не виглядало, але це показник того, на скільки Господь любить Своє творіння - людину, і дорожить ім. Досить просто зрозуміти, на скільки великі дари Божі, дані Ним людині. Незважаючи на Свою безмірну любов до людей, Господь не став перешкоджати їх вільної волі, в райському саду, коли перші люди вирішили послухатися Бога, думаючи що, проти волі свого Творця, з`ївши із забороненого дерева пізнання добра і зла, вони стануть як боги. Бог ніколи не стане гвалтувати вільну волю людини, яку Він Сам же йому і дарував. Іншим великим даром є весь навколишній світ, який як «власність» людини, слідом за ним, успадкував неминучий наслідок гріха: тління, руйнування і смерть. І такий стан світу, коли людина підвладна смерті, буде до самого другого пришестя на землю Господа Ісуса Христа. Тому молитви живучих на землі людей до Бога, за спокій спочилих, будуть підноситися до самого кінця цього світу. Мірсоветов розповість про найбільш важливих з цих молитов: відспівування, панахиди і поминання покійних на проскомидії.

Приготування до поховання

Згідно православним традиціям тіло померлого християнина омивають і одягають в чисті, або, по можливості, в новий одяг. Потім його вважають в «саван» - це білий покрив. Все це робиться на знак того, що померлий при своєму хрещенні дав обіцянку проводити своє життя в благочесті й чистоті.`ПриготуванняВідповідно, мається на увазі, що прагненням до такого життя він не осквернив свою душу різними пороками. Або тіло покійного одягаються в одягу звання або чину, в якому він прожив своє земне життя і впродовж її служив Богу. Наприклад, архієреїв і рядових пресвітерів, які присвятили себе священній служінню Церкви, ховають в повному їх одязі, так само і простих ченців одягають відповідно їх чину. Військових офіцерів, які обрали свій земний шлях в служінні Вітчизні в рядах державних озброєних сил, теж ховають в одязі відповідних їх чину і званню. Тіло померлого військового одягають, як правило, в парадний мундир. Така традиція говорить про те, що всі померлі постануть перед Господом кожен в своєму чину, в який людина було покладено на землі. І кожен буде відповідати за плоди, які він приніс в своєму земному служінні. Потім, коли померлого вважають в труну, на його лоб покладається віночок із зображенням Христа, Божої Матері і Іоанна Предтечі. На ньому є напис молитви «Святий Боже, Святий Міцний ...». Віночок собою символізує вінці слави, яких сподобляються християни за несення ними праць і скорботи за життя заради Христа, під час земного життя. Найбільшої слави сподобилися зображені на віночку Богородиця і Предтеча Христовий, які, без сумніву, є заступниками за нас перед Богом. А на руки покійного покладається хрест або яка-небудь ікона на знак віри покійного в Христа, Його Пречисту Матір і святих, Богу догодили. Після всього цього тіло померлого на половину покривають священним покровом, який символізує покрив благодаті Божої, завжди присутня в Церкві, і що покриває всіх її членів. Сам же труну, зазвичай розташовують по середині кімнати так, щоб покійний був направлений головою в бік кута з домашніми іконами, а ногами до виходу. І навколо труни запалюють свічки, в знак надії на те, що померлий перейшов в область світла - Царство Боже. Після при труні читають псалтирі, з додатком молитов за упокій померлого. Зазвичай при такому читанні псалмів заупокійні молитви вставляють на кожній «славі». Це читання чергується зі служінням панахид. До поховання належить особливе чергування - чин молитов після виходу душі, який поміщений в кінці арфі. Ці молитви біля гробу, підносяться до Бога до самого дня відспівування і поховання. За звичаєм, труну з тілом покійного може знаходитися в будинку до трьох днів, щоб до поховання встигли приїхати всі родичі і близькі покійного, охочі з ним попрощатися.

служба відспівування

`службаПеред похованням труна з тілом покійного для відспівування переносять в храм. Перш ніж винести померлого з дому, у його труни здійснюють літію - коротку заупокійну службу. А під час перенесення співають «Святий Боже, Святий Міцний ...».
У храмі труну розташовують ближче до центру, так, щоб померлий був звернений обличчям до вівтаря. І з чотирьох сторін труни ставлять світильники з палаючими лампадами або свічники із засвіченими свічками. Після цього йде служба відспівування, співами коротко зображає всю долю людини. У них йдеться про те, що за злочин заповідей чоловік знову звертається в землю, з якої був узятий. Але, не дивлячись на безліч гріхів, людина, по суті, не перестає бути образом Божим. І в молитвах вимовних під час відспівування Свята Церква просить всемилостивого Бога пробачити померлому, про кого ведеться служба, всі його гріхи, і сподобить Царства Небесного. А після прочитання Апостола і Євангелія, в яких йдеться про прийдешнє загальне воскресіння мертвих, священик читає над покійним дозвільну молитву, завдяки якій померлий дозволяється від заборон і гріхів, які він не зміг пригадати під час свого покаяння. І текст цієї молитви священик вкладає в його руки. Таким чином, покійний відпускається в загробне життя зі світом. Потім, рідні, близькі та знайомі дають померлому останнє цілування, і прощаються з ним. Після того, як всі з ним попрощаються, тіло померлого обгортають саваном, і священик, вимовляючи: «Господня земля і виконання ея ...», посипає його хрестоподібно землею. А коли труну закривається кришкою, хор співає «вічна пам`ять».

поховання

`поховання`Після відспівування труну з тілом покійного переносять на кладовищі, де його опускають в заздалегідь вириту могилу, яку викопують так, щоб покійного можна було б опустити лицем на схід. Так як схід символізує країну світла, радості і благодаті, звідки прийшов «Сонце Правди» Христос Бог наш, - Царство Небесне. І при похованні відбувається коротка заупокійна літія.
Після поховання над могилою встановлюють хрест, як символ того знаряддя, яким Христос переміг смерть. Завдяки Хресту, на якому постраждав Христос, всі ми маємо можливість, після загального воскресіння мертвих, знайти життя вічне в Царстві Божому. Господь усіх людей спокутував Своєю Кров`ю, тільки далеко не всі люди користуються цією можливістю порятунку.

поминання покійних

`поминанняПісля смерті душа померлого проходить через особливі духовні простору, на яких нечисті духи (біси) намагаються заволодіти нею. І чим більше людина при своєму житті грішив, менше робив благого і недостатньо каявся, тим більше біси мають «прав» на таку душу. Цю духовну сферу прийнято називати поневіряннями. Тут людської душі особливо необхідно заступництво святих угодників Божих і ангелів. Найімовірніше, що через митарства людина проходить протягом перших сорока земних діб. Але це зовсім не означає, що потік часу в тих просторах тотожний земним обчисленням. Хвилина на землі може виявитися там роками, і навпаки, десятиліття і сотні земних років, можуть пролетіти там за кілька хвилин. Адже стан і сприйняття душі що опинилася без тіла, напевно, зовсім інші, та й сфера буття там зовсім інша. Але як би там не було, молитви за упокій покійного в перші сорок днів після смерті, дуже необхідні для його душі. У Православній Церкві особливими вважаються третій, дев`ятий, і сороковий дні, після смерті, в які читаються характерні для цих днів молитви. Наприклад, в третій день Церква згадує триденне Воскресіння Христа і благає Його воскресити померлого для блаженного вічного життя в Царстві Небесному. У дев`ятий день Свята Церква молить Господа сподобити тих же благ, які придбали святі угодники Божі, які, як і ангели, підрозділяються на дев`ять чинів. А в сороковий день в Церкві здійснюються молитви про те, щоб Ісус Христос, Який вознісся на Небо в сороковий день після свого воскресіння, підніс і померлого в Царство Небесне. Але іноді у міру добровільного дару рідних і близьких поминання покійного служаться протягом усіх сорока днів. Таке сорокадневное поминання називається сорокоустом. І безсумнівно, що Сорокоусти найбільш дієві, ніж звичайні поминання в третій, дев`ятий, і сороковий дні.





Але після закінчення цих сорока днів рідним і близьким померлих не варто забувати молитися про них і замовляти панахиди (заупокійні служби) для їх поминання, тим більше, в особливо виділені Церквою для цього дні, коли вся Вселенська Церква молиться за упокій спочилих православних християн. І дуже добре роблять ті, які часто подають записки з іменами покійних для поминання їх на проскомидії, так як через це священнодійство померлим повідомляється благодать або, в крайньому випадку, велике полегшення.

Поділитися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Православні обряди поховання і поминання покійних