damporadu.ru

Що потрібно для обряду хрещення

Хрещення - одне з семи церковних таїнств. А таїнство, це таке священне дію, суть якого людській свідомості повною мірою зрозуміти неможливо, принаймні, ще не перейшов з цього тимчасового життя, у життя вічне. При Хрещенні людина омивається від первородного гріха, а так само від усіх гріхів, вчинених їм самим до цього таїнства.
`ЩоХрещення - одне з семи церковних таїнств. А таїнство, це таке священне дію, суть якого людській свідомості повною мірою зрозуміти неможливо, принаймні, ще не перейшов з цього тимчасового життя, у життя вічне. Так як Хрещення, це не просто традиційний зовнішній обряд, властивий культурі російського і деяких інших християнських народів, а реальна дія, що сприяє глибокому зміни, і перетворення духу і свідомості людини, невидимо скоєне, силою Божою. При Хрещенні людина омивається від первородного гріха, а так само від усіх гріхів, вчинених їм самим до цього таїнства, і стає членом Церкви Христової.

Для чого ми Хрестимося?

Суть цього питання полягає насамперед у тому, для чого треба Хреститися, і які спонукання до вчинення над собою даного таїнства не повинні бути притаманні в людині.
За сімдесятирічний період існування радянської богоборчої влади, душі тлінне атеїстичне свідомість настільки сильно вкоренилося у величезних народних масах нашої країни, що багато що йдуть на Водохреща, навіть і не підозрюють того, на скільки це важливий, і грандіозний момент в житті людини.
Мірсоветов хотів би відзначити, що деякі батьки можуть нести свою дитину до Церкви для здійснення над ним таїнства Хрещення з недостатнім свідомістю, думаючи, що «дитинку Хрестити треба тому, що ми росіяни, і тому що так треба ...», надаючи таїнству всього лише поверхневу роль не дуже значної культурної традиції.
Або який-небудь парубок вирішує Хреститися, тому що йому здається, що зараз це модно настільки, що навіть самого російського президента В.В. Путіна показують по телевізору, що моляться в православному храмі.
А якась дівчина разом зі своїми подружками, ідуть Хреститися тільки «заради приколу».
Але, незважаючи на ці казуси, таїнство над ними все-таки відбувається. І їм повідомляється нітрохи не менша сила Божа, в православному вченні звана благодаттю, ніж глибоко віруючій в Христа. Тому проблема тут полягає не в тому, як отримати, а як примножити. Чи не зберегти, а саме примножити. Адже духовний закон улаштований так, що людина або набуває духовні блага, або марнує. Тому Ісус Христос і сказав нам словами, які ми можемо прочитати в Євангелії: «хто зі Мною не збирає, той розкидає». І це не порожні слова, а діюча істина. Адже грішить, живе не по заповідям Божим людина, настільки шкодить своїй душі, що стає більш жорстоким, грубим, жадібним і егоїстичним. Від чого він і марнує своє фізичне здоров`я і щастя, втрачаючи радість уже тут на землі. Він, як правило, в прогресуючому порядку втрачає свій внутрішній світ, і любов до своїх близьких, роблячи тим самим своє життя більш похмурою, сумній і суворою. І щоб хоч якось її скрасити, починає надаватися різним гріховним звеселянням і втіхи, які ще більше руйнують його свідомість.`ДляПричому, з часом, в приваблення самообманом, можливо, сам того не усвідомлюючи, починає культивувати ці незначні втіхи, роблячи їх першорядною цінністю, і метою свого життя. Чи не знає найбільших, істинних цінностей людини можна порівняти з півнем, який на відміну від орла, що літає високо в небі, де йому забажається, далі свого курятника і декількох метрів навколишньої території, ніколи не бачив і не знає.
Але цим все не обмежується. Найстрашніше таку людину чекає після смерті, яка, по суті, є переходом людини із цього тимчасового земного життя, в життя іншу. В якій він постане перед Богом, і буде давати звіт про результат прожитого їм життя. Тут доречно згадати євангельську притчу, в якій йдеться про звіт рабів перед своїм повернулися паном, який залишив кожному з них в міру його сил, різна кількість талантів (певна міра срібла). Хто з них примножив залишене паном срібло, хто був вірний в малому, той отримав велику нагороду. А ледачі, що не примножити залишеного добра, були покарані.
Так станеться і з нерозумно хрест, і надалі гріховно пропалюють своє життя, яка так само є даром Божим. Господь їм скаже: «ви прийшли в Мій храм, де при Хрещенні взяли« талант »- чому ви його не примножили собі на благо, а мені на радість?». І виправдання цьому не буде.
З Хрещеними в дитинстві, це питання трохи інакше.

Що потрібно дорослому для Хрещення?

Оскільки людина істота з двоякою природою: духовної і фізичної, тобто має душу і тіло, то, відповідно, підготовка до Хрещення повинна йти в двох напрямках. Найважливіше, і найскладніше - це підготуватися внутрішньо, духовно. Зовнішня підготовка значно простіше, і помилки в ній не принесуть таких наслідків, які приносить неправильно побудована духовне життя.


`ЩобСамим необхідною умовою для Хрещення є, звичайно ж, віра в Христа і твердий намір крещаемого, намагатися все своє подальше життя проводити безгрішні, по-Божому.
Щоб придбати такий внутрішній настрій, необхідно молитися, особливо на загальних храмових богослужіннях. Дуже допомагають в цьому ще й читання житій святих. А так же бесіди з уже воцерковленими людьми, особливо зі священнослужителями.
Не бійтеся до прийняття Хрещення приходити в храм, бути присутнім при богослужінні, і розмовляти з віруючими безпосередньо після служби.


Правда, на Божественній Літургії за стародавніми, встановленим засновниками цього виду служби традиціям, присутність тільки готуються до прийняття Хрещення, дозволено лише до певної частини цього богослужіння - до так званої Літургії вірних. Тобто дозволено бути присутнім на Літургії оголошених (готуються до Водохреща) до вигуку: «Еліца оголошенні, вийдіть, оголошенні вийдіть ...», після якого починається вже сама Літургія вірних.
Тому якщо у вас є необхідність поговорити зі священиком або з ким-небудь іншим з числа віруючих, то щоб вам не довелося де-небудь на вулиці чекати закінчення Літургії, найкраще приходити на вечірню службу. Бути присутнім на ній оголошеному дозволено від початку до самого кінця.
Зовнішня підготовка до Хрещення для дорослого досить проста.
Досить просто сходити в храм, домовитися про дату, в яку буде відбуватися Хрещення. Бажано, щоб по можливості час Хрестин збігалося з Божественною Літургією для того, щоб вам можна було відразу після воцерковлення причаститися Святих Тайн Тіла і Крові Христових.
Мірсоветов зазначає, що в день самого Хрещення потрібно взяти з собою рушник і сланці. А жінкам ще й довгу, до п`ят легку сорочку, яку можна придбати в самому храмі. Рушник потрібно для того, щоб можна було витертися після необхідного триразового занурення або обливання крещаемого святою водою. Чоловіків Хрестять роздягненими, а жінок в заздалегідь принесених ними сорочках.
Натільний хрестик, такий, який вам сподобається, можна вибрати і купити заздалегідь.
хресних батьків дорослому мати не обов`язково, так як він вже в змозі самостійно йти по шляху воцерковлення. Але допомога в цій справі від уже духовно досвідчених людей дуже бажана. І якщо такими будуть ваші хресні, то це буде приносити вам тільки одну користь, якщо, звичайно ж, тільки ви самі, добровільно, без зійдете з рятівного духовного шляху.

Хрещення дитини

`ХрещенняЯкщо ви хрестили дитину, то Donlcc у першу чергу радить вибрати таких хресних батьків, які б поряд з батьками по плоті, брали участь в їх духовному вихованні. Хрещені немовлят до 7-ми років стають їх хрещеними, які ручаються перед Богом і Церквою за віру охрещених дітей. Це дуже велика відповідальність. Тому в їх обов`язки входить робити все від них залежне для духовного виховання своїх хрещеників.
Зовнішня підготовка до хрестин дитини, полягає в тому ж самому, що і при Хрещенні дорослих. Тільки для маленьких дівчаток зовсім не обов`язково бігати хрестинну сорочку. А для немовлят і зовсім не потрібно цього робити.

Як же почати купувати, а не марнувати після Хрещення? Без віри в Бога це зробити неможливо. Але, не дивлячись на те, що така віра є даром Божим, придбання її і міра залежать і від нас самих. Бог благ, і завжди бажає нам тільки лише добра, яке щедро дає кожному, хто бажає і може його в себе вмістити. Адже часто, ми самі не хочемо, і по своїй же гріховності і сліпоти не можемо вмістити в себе пропонованого нам Богом блага. Тому необхідно всіма своїми силами здобувати і примножувати віру в Бога. Для цього необхідно читати Святе Письмо, житія святих, повчання пастирів Святої Церкви і іншу духовну літературу. А найголовніше, регулярно відвідувати храмові Богослужіння і брати участь в церковних таїнствах, особливо в таїнстві Причастя, яке для НЕ хрещеного строго закрите. І протягом всього іншого часу свого життя, намагатися у всьому жити за заповідями Божими.

Поділитися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Що потрібно для обряду хрещення