damporadu.ru

Як підготуватися до сповіді

Про необхідність здійснення таїнства сповіді чув, напевно, кожна людина, навіть не воцерковлений. Але ось мало хто насправді в повній мірі розуміє справжню суть сповіді.

Багато людей взагалі вважають, що здійснювати дане таїнство безглуздо, адже все одно всіх чекає Суд Божий. Звичайно, це зовсім не так. Ще згодом царської Русі, сім`ї з маленькими дітьми в обов`язковому порядку відвідували церковну службу кожен недільний день з метою сповідування. Зараз же мало хто взагалі замислюється про те, що таке сповідь, і навіщо вона потрібна.

Відео: Як готуватися до сповіді?

Що таке сповідь і в чому її суть

В першу чергу необхідно сказати про те, що сповідь сама по собі не є церковним таїнством, а лише частиною таїнства покаяння перед Богом. Тобто, простіше кажучи, на сповіді людина перераховує всі свої гріхи. Якщо він щиро в них розкаюється і бажає отримати прощення, то священик силою і владою даною йому Богом може відпустити гріхи або як кажуть обивателі, пробачити всі гріхи. Але при цьому не варто забувати і про те, що мало просто назвати всі свої гріхи, необхідно розуміти справжню суть гріха. До того ж багато людей забувають і про те, що гріхи це не тільки вже скоєні діяння, а й хульні помисли. Якщо людина замислив щось недобре проти близьких людей, Бога, то це теж уже є гріхом.

Исповедь - це не просто перерахування своїх грішних діянь, а й щире покаяння в них, а також тверда рішучість подальшого їх здійснення.

Відео: Як підготуватися до сповіді єпископ Пантелеімон

На жаль, існує така категорія громадян, які день у день скоюють один і ті ж грішні вчинки, але при цьому щиро вважають, що їм все одно буде даровано прощення. Зрозуміло, не буде.

Простіше кажучи, сповідь - це щире каяття у всіх гріхах і грішних помислах. Суть сповіді полягає в отриманні вибачення і надалі уникнення вчинення не тільки раніше скоєних гріхів, але і інших теж.

Як правильно підготуватися до сповіді



Але навіть якщо ви вирішив сповідатися, то буде недостатньо просто прийти до церкви і розповісти священнослужителю про свою грішній мирського життя. До православної сповіді необхідно ретельно підготуватися, втім, як і до будь-якого іншого важливого і відповідального справі. Адже все церковнослужителі говорять про те, що людина безпосередньо сповідається самому Богу, а сам батюшка присутній в ролі свідка, який на Божому Суді зможе підтвердити щире каяття в скоєних раніше гріхах сповідається людини.

В першу чергу необхідно вибрати свого власного духівника і наставника. Зробити це можна за порадою людей, знайомих і близьких до церкви. Але найкраще самостійно знайти священика, який не тільки буде приймати сповідь, але і допоможе вести правильний християнський спосіб життя. Для цього необхідно відвідувати церкву, при цьому можна навіть відразу кілька. Непогано було б після служби поспілкуватися з самими настоятелями храмів та церков.

Після того як вибір буде зроблений, і ви знайдете «свого» батюшку необхідно ретельно продумати свою сповідь. Тим, хто вирішує сповідатися вперше, часом дуже складно відразу ж покаятися у всіх своїх гріхах. Тому найкраще написати на листку паперу всі свої гріхи, в яких ви щире каєтеся і в яких готові зізнатися Господу нашому.



Не варто також забувати і про тілесне очищення. На сповідь необхідно приходити лише після говіння або, простіше кажучи, поста. Якщо людина веде правильну церковне життя і дотримується всіх пости, то, як правило, з цим проблем не виникає. Якщо ж ні, то перед відвідуванням церкви необхідно постити як мінімум 3 дні. У цей час не варто вживати в їжу м`ясні та молочні продукти, рибу, а також масла і жири тваринного походження. Їжа повинна бути максимально простою. І, звичайно ж, не варто забувати про молитви. Найкраще придбати спеціальний молитвослов, але якщо такого немає, то необхідно читати хоча б найпростіші і відомі молитви.

Тільки дотримавшись усіх ці прості, але дуже важливі правила можна по-справжньому підготуватися до сповіді.

Як часто необхідно сповідатися

Але якщо з підготовкою до сповіді все зрозуміло, то залишається ще одне питання: як часто необхідно це робити. І тут практично у кожного обивателі є своя думка. Хтось вважає, що достатньо одного разу на рік, хтось, що рази в житті. Насправді ж, багато священиків сходяться на думці, що найкраще робити сповідь хоча б раз на місяць, в ідеалі щотижня.

На перший погляд може здатися, що сповідатися так часто не має сенсу, адже за кілька днів неможливо багато згрішити. Але не можна забувати і про те, що всі святі також здійснювали покаяння щотижня. Адже гріх - це не тільки справа, але і думки.

Відео: ПРО ЩО ГОВОРИТИ СПОВІДІ І ЯК ГОТУВАТИМЕТЬСЯ до причастя

Звичайно, кожна людина вирішує сам, коли і як саме йому необхідно здійснювати сповідь. Однак, якщо ви людина глибоко віруюча, то краще за все робити це раз на тиждень, якщо ж ви людина в принципі далекий від церкви, то необхідно здійснювати дану частину таїнства покаяння хоча б один раз на місяць.

особливості сповіді

Незважаючи на те, що в принципі сповідатися може і повинен кожен православний людина, все ж не варто забувати і про те, що дане таїнство має певні особливості і яких мало хто знає.

Відео: Як підготуватися до сповіді?

  1. Деяка категорія людей вважає, що священнослужитель зобов`язаний приймати їх сповідь тоді, коли зручно саме їм. Це не правильно. Зазвичай в храмах сповідаються після ранкової літургії, вечірньої служби, а також після проведення святкових молебнів. Також можна домовитися зі священиком про те, щоб він прийняв сповідь в якийсь конкретний день. Але домовлятися необхідно заздалегідь, для того щоб уникнути різних непорозумінь.
  2. Священнослужитель не зобов`язаний давати прощення кається людині. Іноді люди щиро дивуються через те, що після закінчення сповіді батюшка не "подарував» їм бажаного вибачення. Так може бути у випадках, коли людина сповідаються в непробачних або як їх ще називають смертних гріхах, а також в тих випадках, якщо каяття исповедующегося мирянина нещире.
  3. Незважаючи на те, що є певна категорія гріхів, прощення яких не дається священиком (вбивство, зміна віри, аборт) в них також необхідно каятися на сповіді. Це допоможе людині знайти хоча б часткове прощення.
  4. Всі гріхи необхідно чітко описувати, але без детальних подробиць. Це допоможе священика, який приймає сповідь більш точно зрозуміти, в чому суть гріха, а сповідь людини очиститися.
  5. Рекомендуємо сповідатися не тільки дорослим людям, а й дітям. При цьому найкраще залучати їх до скоєння даного таїнства відразу ж, з перших років їхнього життя.

Незважаючи на гадану простоту, сповідь це дуже складне, але при цьому вкрай важлива подія. Воно допомагає не тільки очиститися людині від усіх своїх гріхів, а й відчути на собі Божу благодать.


Поділитися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Як підготуватися до сповіді